Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası robotik futbol takımları müsabakalarında kıyasıya bir teknoloji mücadelesi yaşandı.
Her biri özel bir teknolojiyle el yapımı olarak üretilen ve tanesi yaklaşık 80 bin dolara mal olan futbolcu robotlar, üç boyutlu bir koordinasyon ve iletişim sistemiyle yönetiliyorlar. Shiftdelete.net'in haberine göre, robotların müsabaka yaptığı saha üzerine kurulan ve saniyede 120 kare alan kameralar, görüntüleri özel bir sun'i zekâya sahip olan bilgisayara yönlendiriyorlar.
Görüntüleri anında değerlendiren sun'i zekâ ise futbolcu robotlara sahada nasıl davranmaları gerektiği konusunda sinyal gönderiyor ve robotlar sun'i zekâdan aldıkları sinyaller doğrultusunda sahada, rakip takımın robotlarıyla mücadele ediyorlar. Çok sür'atli bir şekilde, 360 derece hareket kaabiliyetine sahip olan robotlar birbirlerini marke edip, çalım atabiliyor, paslaşabiliyor, top çalıyor ve fırsatı yakaladıklarında kaleye şut çekebiliyorlar.
Müsabaka süresince, robotların kontrolü insan faktöründen tamamen çıkarak sun'i zekânın kontrolüne geçiyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nin takımı NEU Islanders; kendi geliştirdikleri sun'i zekâyı kullanırken, diğer takımlar yapay zekâ konusunda uzman olan firmalar tarafından geliştirilmiş sun'i zekâları kullanıyorlar.
Dünyanın en güçlü takımları mücadele ettiler
YDÜ 25. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Robotik Futbol Turnuvası’nda NEU Islanders; dünyanın en güçlü robotik futbol takımlarından olan ve ABD’den turnuvaya katılan Harvard MIT (Massachusetts Institution of Technology) takımının yanı sıra, Brezilya’dan Instituto Militar De Engenharia, Almanya’dan Cooperative State University ve Kanada’dan University of British Columbia’nın takımlarına karşı mücadele etti.
Misafir takımların oyuncuları, NEU Islanders Robotik Futbol Takımı’nın geliştirdiği yapay zekânın; sıra dışı ve özgün şekilde geliştirilen bir sun'i zekâ olması nedeniyle, müsabaka sahasında nasıl bir taktik izleyeceğini kestirmenin oldukça güç olduğunu, normal şartlarda benzer sun'i zekâ kullanan robotik futbol takımlarının birbirleriyle daha dengeli bir mücadele içine girdiklerini, ancak farklı bir sun'i zekânın kendi robot futbolcularına gönderdiği sinyallerle rakip takımı oldukça zora sokabildiğini, bu nedenle NEU Islanders’in sürpriz sonuçlar almasının şaşırtıcı olmadığını belirtti. Turnuva sonunda Almanya’dan katılan Tiger Mannheim takımı birinci olurken; Kanada’dan katılan UBC Thunderbots takımı ikinci, ABD’den katılan Harvard-MIT takımı üçüncü ve NEU Islanders takımı dördüncü olarak turnuvayı bitirdiler.
Robotik Dünya Kupası Brezilya'da
Temmuz ayında Brezilya’da yapılacak Robotik Dünya Kupası karşılaşmalarına da KKTC adına katılacak olan NEU Islanders takım kaptanı Ersin Aytaç; bu turnuvanın sonuçlarından ziyade dünyaca ünlü üniversite ve takımları KKTC’de ağırlamaktan ve onlarla birlikte YDÜ’de turnuva düzenlemekten çok mutlu olduklarını, turnuvanın antrenman havasında geçtiğini, yeni sun'i zekâları ve elektronik devreleri test etme imkanı bulduklarını ifade etti. Aytaç, yeni sun'i zekâların pozitif yanlarının yanı sıra elektronik devrelerdeki eksiklikleri gördüklerini ve Brezilya’da gerçekleşecek Robotik Dünya Kupası karşılaşmasında dünyanın en iyi on takımı arasında yer alacaklarına inandıklarını vurguladı.
YDÜ 25. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde, YDÜ’nün Müze Salonu’nda mini bir teknoloji savaşının yaşandığı karşılaşmalara ilginin oldukça yoğun olması dikkat çekti.
0 yorum:
Yorum Gönder